På senare tid har det kommit otroligt mycket byggprogram, vilkas uppgift är att antingen hjälpa folk att bygga nytt – eller fånga byggarbetare som gjort fel. Egentligen är det exakt samma koncept för programmen, men de visas på olika kanaler.

Alla programmen är väldigt bra, och för den som är intresserad av bygge är det självklart jättekul att det finns  så många olika valmöjligheter. Men frågan är – vilken av alla dessa program är det bästa? För att ta reda på det måste vi ju lista ut vilka det finns. Här är några av de som i alla fall kommer att vara med och strida i topp tre: Äntligen hemma, Byggfällan, Fuskbyggarna, Arga Snickaren och Roomservice. Fem stycken program som handlar om samma sak, men med olika vinklingar. Men vilket är bäst? Arga Snickaren handlar om en ilsken snickare – som är trött på alla andra som gör fel. Det går främst ut på att han skriker, och sedan lugnar sig, och sedan skriker igen. Fuskbyggarna handlar om att ta fast människor som har lurat folk vid renovering eller liknande, Byggfällan likaså. Roomservice har fokus på inredning och att förändra folks hem, medan Äntligen hemma fokuserar främst på hantverket.

Så hur tar en reda på vilka som är bäst? Det handlar ju mycket om att se till vilka som är bakom programmet. För ur ett byggperspektiv är det oviktigt vem programledaren är. Bara det att man kan se WMP balkong i TV3, gör ju att Byggfällan tar många pluspoäng. Om det sen säger att det är det bästa programmet är en smakfråga, men det ger helt klart ett försprång. Eller vad säger ni?